Wat voor resultaten kun je verwachten van een trainingsdag Agile Leren op de boerderij?
Een trainingsdag Agile Leren op de Boerderij betekent leren op 3 niveaus. Het is intensief en doet een flink beroep op:
- nieuwe kennis en tools eigen maken (niveau 1),
- deze ook meteen leren toepassen (niveau 2)
- werken aan de juiste persoonlijke Agile attitude en een optimale samenwerking (niveau 3).
Niveau 1: nieuwe kennis eigen maken
Je leert als team twee belangrijke Agile tools, namelijk Scrum en de Disc methode voor het begrijpen van teamdynamiek. Scrum is een lichtgewicht Agile tool waarin onderscheid gemaakt wordt naar drie rollen, twee lijsten en vier verschillende overleggen. Deze helpen je om praktisch en ontwikkelingsgericht werk op te pakken en te beheersen. Disc geeft je inzicht in verschillen tussen introvert en extravert gedrag en tussen taakgericht en mensgericht gedrag. Je gaat zien waar je eigen gedragsvoorkeur ligt en waar die van je teamleden. Het levert meer begrip op voor elkaars gedrag en daarmee een flinke bijdrage aan teameffectiviteit.
Niveau 2: kennis direct leren toepassen
De Agile tools leer je gebruiken door ze toe te passen op diverse uitdagingen en werkzaamheden van de boerderij. Bijvoorbeeld het maken van een hek, het plaatsen van een afrastering of het verzorgen van vee. Genoeg te doen. De boer (in de rol van Product Owner) helpt bij het prioriteren ervan en geeft waar nodig aanwijzingen. Je gaat oefenen met de rollen, lijsten en overleggen. Door de toepassing ervan in een ‘real life’ situatie op de boerderij zul je de leerervaringen niet snel meer vergeten. De kennis van ieders Disc voorkeursgedragingen pas je toe in de overleggen waardoor je merkt dat je soms met net iets meer begrip naar elkaar kunt luisteren. Luisteren is vaak al lastig, laat staan als je weinig begrip voor elkaar hebt. Dus hier is veel winst te halen.
Niveau 3: werken aan effectief gedrag
De tools kennen en toepassen is één, maar het ontwikkelen van een juiste Agile attitude en een effectieve samenwerking vraagt vaak extra aandacht. We gaan kennis delen, advies geven en feedback organiseren om zo een continu lerend team te creëren. De Disc methode helpt hierbij. Maar minstens zo belangrijk is dat jij en je team leren het ‘echte gesprek’ te voeren. Dit zijn gesprekken waarbij je je kwetsbaar durft op te stellen. Dit gaat om het uitspreken wat je misschien irriteert, waar je behoefte aan hebt en wat je van een inhoudelijk onderwerp vindt. Maar ook door te kijken naar je eigen gedrag en te willen onderzoeken welk effect het heeft en of jouw gedrag het team vooruit helpt. Als dit zo is, dan natuurlijk een vette ‘yes’ en vaker doen!
Met onze coaching vaardigheden laten we jullie naar je eigen en naar elkaars gedrag kijken. We helpen jullie hierop te reflecteren. Op deze manier wordt er niet alleen aan Agile, maar ook hard gewerkt aan verbetering van de samenwerking. Ook zorgen we ervoor dat Agile niet een trucje of kunstje wordt maar laten we jullie inzien dat de basis wordt gevormd door een aantal uitgangspunten die het Agile manifesto wordt genoemd. Dit zijn ze:
- Mensen en hun onderlinge samenwerking boven processen en hulpmiddelen
- Werkende producten en diensten boven allesomvattende protocollen en procedures
- Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
- Inspelen op verandering boven het volgen van een plan
De zaken aan de rechterkant hebben zeker waarde. Echter de zaken aan de linkerkant vinden we belangrijker.
Resultaat
Met bovenstaande leerervaringen op alle drie de niveaus ben je als team goed voorbereid om binnen je eigen organisatie met Agile aan de slag te gaan of, als je er al mee aan de slag was, door te pakken tot aansprekende resultaten.